Loil bouwt al veertig jaar schuttersbogen

Voor het veertigste jaar op rij is aan de Wehlseweg in Loil een boog gebouwd voor het schuttersfeest van schuttersgilde Loil-Vooruit. De boog maakt onderdeel uit van de bogenroute van Didam, dat zondag toegevoegd werd aan de lijst van Cultureel Immaterieel erfgoed.

“Dat is eigenlijk heel bijzonder”, aldus ruiterkoning Barry van Dulmen. “Volgens mij is dit ook de oudste boog die er in Loil staat. Ik ben er van kinds af aan mee opgegroeid. Eerst was ik het kleine buurjongetje en nu ben ik de buurman die helpt met bouwen.” De boog representeert volgens buurtbewoner Theo Bolder de saamhorigheid van de wijk. “Sommige mensen zijn op leeftijd en kunnen niet meer meelopen of ’s avonds naar de zaal”, vertelt Bolder. “Op deze manier hebben we een traditie, zijn we toch bij elkaar en hebben we toch een soort van schuttersfeest.” Om die traditie nog jaren door te zetten moet er jonge aanwas komen in het schuttersgilde. “Daar zijn we volop mee bezig”, stelt schutterskoning Luuk Jansen.

De jeugd heeft de toekomst, maar hen warm krijgen voor het schuttersleven vergt de nodige moeite. “Af en toe is het best moeilijk”, aldus Jansen. “Je moet het een beetje verleidelijk maken. Zodat als er een paar vriendjes bij gaan, de rest ook gaat.” Volgens Bolder is het doorgeven van de traditie op de volgende generatie ook belangrijk. “Het wordt eigenlijk met de paplepel ingegoten.” Hij denkt dan ook dat de boog de tand des tijds kan doorstaan. “Iedereen wil een steentje bijdragen aan de bogenroute en ik denk wel dat dat over veertig jaar ook nog is.”


Tekst, foto en video: REGIO8

Geplaatst in Nieuws.