Bielemannen
Bielemannen waren van vroeger uit ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In vroeger tijden hadden de bielemannen o.a. het recht de huizen te doorzoeken naar eten en drinken en dienstmeisjes. De Bielemannen zijn voorzien van een bijl die ze tegenwoordig gebruiken om tijdens het schuttersfeest de versperringen onder de bogen op te ruimen, en als dank krijgen ze dan een drankje van de buurt voor hun inspanningen.
De Bielemannen meten tegenwoordig hun krachten in wedstrijdverband tijdens de concoursen en tijdens het Gelders Bieleman treffen waar ze gezamenlijk strijden om het federatief Gelders Kampioenschap. Ze moeten dan in een zo snel mogelijke tijd een boomstam met een diameter van 22 cm. doorhakken. De stammen hebben een lengte van 150 cm. en worden tussen houten piketten geplaatst, waarbinnen de stammen enigszins vrij moeten liggen. Tijdens de wedstrijd is het verboden de stam met de handen of voeten aan te raken of te klemmen. Mocht de boomstam door het hakken tussen de piketten uit schieten, dan moet de bieleman de boomstam weer met zijn bijl tussen de piketten zien te krijgen. Het gewicht van de bijl wordt door de bieleman zelf bepaald. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt het materiaal eerst nog door een vakkundige jury gecontroleerd op gebreken. Kortom een bezienswaardige activiteit waar de spaanders vanaf vliegen.
In Loil bestaat het bieleman korps uit senioren en jeugdleden
Veiligheid
Voor de jeugd zijn er een aantal aandachtspunten die van belang zijn zoals:
Veiligheid is een heel belangrijk onderdeel en dan denken we aan:
- Schoenen, zo snel het kan met veiligheidsschoenen aan
- Minimaal 6 jaar
- Hoes om de bijl als je niet bezig bent
- Stam ligt vast tussen piketten
- Polsbandje om
Discipline
Omdat je toch met een “slagwapen” bezig bent is dit zeer belangrijk zowel tijdens het hakken als tussendoor
- Altijd de beschermhoes eromheen als je niet aan het slaan bent
- Aandacht bij het slaan wat er ook om hun heen gebeurd
- Niet rennen als je de bijl vasthebt
- Altijd de bijl op veilige zo mogelijk afgesproken plaats neerleggen
- Concentratie tijdens het hakken en luisteren naar de leermeester
Techniek
Zowel het vast houden van de bijl, het slaan als de houding zijn van groot belang
- Vasthouden bijl, als je linkshandig bent is dat je vaste hand en glijd je met de rechterhand mee en gebruik je die om de bijl weer omhoog te halen, als je rechtshandig bent is het precies andersom.
- Houding, lichte spreidstand en dan de afstand tot stam bepalen door bijl recht vooruit en met rechte armen op de stam, dan heb je de goede afstand te pakken.
- Het slaan, altijd met gestrekte arm en handen bij elkaar bij omhoog halen de steel begeleiden, de rug recht houden tijdens het slaan
Materiaal
- Bijl, Deze is er in diverse gewichtsklassen, van 500 gram (de lichtste) tot 3000 gram de volwassen wedstrijdbijlen.
- Het gewicht waarmee geslagen wordt is afhankelijk van postuur en kracht van de bieleman.
- Stam Voor de kleinste jeugd met doorsnee van 7-8 cm, de iets oudere jeugd 10-12 cm doorsnede en de volwassen rond de 20 cm doorsnede.
Wijze van slaan
- Voor het begin naar de stam kijken, de dikte van de snede die je moet maken is ongeveer gelijk aan de doorsnede van de stam en Kijken naar de plaats waar je gaat hakken (let op noesten e.d.)
- Altijd om en om links en rechts van het snijvlak slaan, dit stuur je door de pols te bewegen en daarmee de schuinte van de slag Altijd scheef blijven slaan, recht erop snijd niet
- Niet te snel denken dat het laatste slag is maar techniek blijven volhouden tot eind
- De stam kan meedraaien, dit is extra techniek die men kan leren door de bijl zodra deze het hout raakt naar je toe te trekken, als men dit goed doet slaat de bijl ook bijna nooit vast in de stam.
Oefenavond
In Loil oefenen we gedurende de periode van zomertijd 1x week waarbij elke bieleman 2 a 3 stammen doorhakt, ook de senioren bielemannen zijn daarbij aanwezig.
De Loilse bielemannen: